I held the "Hinamatsuri Cooking Class" today which means Girl's Celebration Day in Japan. We celebrate the girl's day on the March 3rd every year in Japan.
今日はひな祭りのクラスをやった、これは日本の女の子のお祝いの日。毎年、3月3日にお祝いをする。
Today's menu is
*Sushi Ball
*Green Vegetable with sesame
*Simmered Okara/Bean Curd Refuse
*Clam Clear Soup
*Soy Yogurt Tiramisu
Brown Rice Sushi Ball/手毬寿司
I got a house grown Meyer's lemon and I used lemon juice for the sushi rice. It made the sushi rice taste more mild and added nice lemon flavor.
知人の方からマイヤーズ・レモンをいただいたので、それを使って寿司米を作った。このおかげで、味がマイルドになり、レモンの香りが加わった。
Wild Mustard with sesame/菜の花和え
This is traditional vegetable dish in Japan.
これは日本の伝統的な野菜料理。
Simmered Bean Curd Refuse/おから和え
This is the home made okara I made this morning. Because of this fine okara, this dish taste much better than regular one.
これは今朝作ったおからを使った。その自家製の細かいおからのおかげで、いつものおから和えよりも美味しい。
Clear Clam Soup/蛤のすまし汁
I made first soup stock from kelp and bonito flakes and added clam shell. This is very tasty soup and did not need to add lots of seasoning. Just little salt and soy sauce.
一番だしを昆布とかつおぶしからとって、そこへ蛤を入れた。これはとても良い出汁が出ていて旨味があるので、そんなに味を付ける必要がない。少しの塩としょうゆのみ。
Soy Yogurt Tiramisu/ヨーグルト・ティラミス
I made soy yogurt from home made soy milk used "soy milk maker". Home made soy milk taste great and I can make tasty yogurt as well. Also I used home made okara for the base and this is very healthy dessert.
先日買った豆乳メーカーを使って豆乳を作り、その豆乳からカスピ海ヨーグルトを作った。自家製の豆乳はとても美味しくて、おかげで美味しいヨーグルトができるようになった。このティラミスには自家製のおからをベースに使ったのでとてもヘルシーなデザートになった。
Today's dishes
One of today's students recommended me to open healthy Japanese restaurant. Because my dish is very tasty and health cautious. She said that if I opened Japanese restaurant she would love to stop by every weekends. I need to think about it for my next career.
今日来てくれた生徒さんの一人が、是非日本食レストランを開くべきだと勧めてくれた。私の料理が美味しくて、健康のことを配慮しているから。彼女はもし私がレストランを開いたら毎週末にでも行きたいと言ってくれた。次に何をやるかを考えるリストに、日本食レストランも入れなくてはいけないと思った。