I had "How to make Miso" class part 2 today. I had two students today also. I decreased the soy bean amount little bit today because it was little too much to fit into the container part 1 class.
It is very important to make right amount of miso fit into the container to minimize the exposer miso surface to avoid mold. Today, it was just right!
今日はお味噌の作り方のクラス・パート2をやった。やはり二人の方が参加。一回目のクラスの時に容器に全部詰めるのが大変だったので、今回は大豆の量を少し減らした。空気に触れる部分を最小にしてカビが生えるのを防ぐためには、丁度の大きさの容器で発酵させるのが大切だ。そして、今日は容器に丁度の分量だった。
Today's class started in the morning so I prepared for lunch.
Three types of brown rice ball and turnip with plum vinegar
今日のクラスは午前中に始めたので、お昼を用意した。三種類の玄米おにぎりとかぶの梅酢漬け。
Miso soup
みそ汁
This is the first student's miso.
To push out the air in the miso paste was tough part but she did good job and it fit to the container perfect. Originally she was on the waiting list for today's miso class and she was so happy that she could join the class.
これは最初の生徒さんのお味噌。
お味噌の中の空気を抜くのが大変だったが、Cさんはちゃんと空気を抜いて容器にぴったりお味噌が収まった。最初Cさんはお味噌のクラスのことを知らなくて、後からとても興味があるので是非空きができたら連絡を欲しいと頼まれていたから、今日参加することができて大喜びだった。
This is the second student's miso.
She told me that she cared about cooking ingredients more after she joined my cooking class. Now she uses real ingredients for soup stock/bonito flakes, kelp and does not use instant soup stock. After make soup stock, she throw away bonito flakes and kelp because she did not know how to use it. But I made brown rice ball using this "Furikake" inside and they were tasty, I explained how to make "Furikake". From now on, they will make this "Furikake" after they made soup stock. I plan to show how to use this "Furikake" as a pizza topping too.
I was so glad that she changed her cooking method using better natural ingredients now. Because daily meal is the basic for the healthy body and it is very important what you eat everyday.
これは二人目の方のお味噌。
Kさんは私の料理クラスに参加してから、料理をする時の素材を気にかけるようになったそうだ。
今まではインスタントの出汁を使っていたけれど、今はちゃんと鰹節や昆布で出汁を取るようになって、それが又美味しいと言ってくれた。出汁を取った後の鰹節と昆布は、使い道がわからないので今までは捨てていたそうだけれど、今日のおにぎりの中味が丁度出汁を取った後の鰹節と昆布のふりかけで食べると美味しいので作り方を簡単に説明。二人とも、これからは出汁を取った後の鰹節と昆布でこのふりかけを作って捨てないようにするそうだ。今度、このふりかけのトッピングのピザもクラスで紹介しようと思う。
Cさんが自然の乾物を使って出汁を取って料理を作るようになってくれてとても嬉しい。毎日の家庭料理が健康の基本で、日々の食事で何を食べるかがとても大切だから。